Způsob, jak dosáhnout a hlavně udržet si správnou váhu, je upravit správným způsobem stravovací návyky.
Vyhýbejte se dietám, které slibují rychlý úbytek hmotnosti – ve většině případů nepřinášejí trvalé výsledky. Každý den se mnoho žen i mužů snaží zhubnout pomocí redukčních diet, valná většina z nich však shozená kila dříve či později nabere znovu, mnohdy dokonce i více – jo jo efekt.
Chcete-li si udržet váhu, anebo zhubnout, pokuste se postupovat podle následujících rad:
ü dodržujte zdravý jídelníček s dostatkem živin – konzumujete-li příliš mnoho potravin vyrobených z bílé mouky a cukru, anebo potraviny obsahující nadbytek nasycených tuků a málo esenciálních mastných kyselin, dodáváte tělu nadbytečné kalorie a navíc trpíte nedostatkem základních živin
ü jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, např. neloupanou hnědou rýži, ořechy, luštěniny, semena, ovoce, zeleninu, obilniny, těstoviny, celozrnný chléb. Vláknina vás zasytí a zabraňuje nadměrným výkyvům hladiny krevního cukru
ü vybírejte potraviny bohaté na obsah esenciálních mastných kyselin – olejovky, ořechy, semena, celozrnná strava – pomůžete zrychlit metabolismus
ü jezte pět až šest menších porcí denně raději, než jednu nebo dvě velké, hladověním zpomalíte metabolismus a spálíte méně kalorií při výdeji energie
ü konzumujte především čerstvé potraviny, protože většina chemicky zpracovaných potravin neobsahuje esenciální mastné kyseliny (ničí se konzervací) a obsahují velké množství cukru a soli
ü omezte příjem mastných jídel jako sádlo, máslo a margarín, plnotučné mléko, šlehačka, tučné sýry, vynechte tučné maso, jezte ryby, drůbež a vyhýbejte se smaženým jídlům
ü pijte zelený čaj – pomáhá redukovat váhu
ü vyhýbejte se sladkým potravinám, konzervovanému ovoci a zelenině, sladkým nápojům v plechovce a podobně, cukr podporuje ukládání tuku v těle
ü omezte příjem alkoholu, neboť obsahuje značné množství kalorií a podporuje chuť k jídlu
ü k udržení váhy, anebo k redukci nadváhy lze užívat i doplňky stravy , které zrychlí metabolismus a podpoří spalování tuků